Hamile kadın, hamilelik bir kadının yaşayabileceği en özel dönemlerden biridir. Bu dönemde kadın hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok değişiklik yaşar. Yaşanan değişikliklerin birçoğu fetüs ve fetal dokularda gerçekleşir. 9 ay boyunca kadın dönem dönem farklı değişimler yaşar. Bu değişimler, cilt, beden, saç, tırnak, sinir sistemi gibi vücudun bütün dokularında gerçekleşir.
Hamile Kadında Rahim
Hamile olmayan erişkin bir kadının rahim ağırlığı yaklaşım 70 gram, kavite hacmi ise 10 ml'den daha azdır. Hamilelik döneminde ise rahim duvarlarında incelme yaşanarak fetüs, plasenta ve amniyon sıvıyı kaplayacak şekilde genişler. Rahim yaklaşık 5 litreye ulaşabilecek bir hacimde olur. Bazı durumlarda bu hacim 20 litreye kadar ulaşabilir. Uterus kapasitesi ise 500-1000 kat artabilir. Uterus ağırlığı ise 1 kiloya ulaşabilir. Uterus büyümesi kas ve hücrelerde yaşanan gerilmeye bağlı olarak gerçekleşir. Bölgede bulunan kas hücre sayısı çok sayıda artar. Hamile kadında uterus büyümesi hamileliğin ilk üç ayında, progesteron hormonunda yaşanan artışa bağlı olarak ortaya çıkar. Devam eden aylarda ise gebelik ürünlerine bağlı olarak büyümeye devam eder.
Hamile Kadında Servikal Değişimler
Vaskülaritenin artması, ödem, servikal guddelerin hipertrofi ve hiperplazisi ile alakalı olarak gerçekleşir. Servikal mukusta proliferasyon meydana gelir ve bu durum ile alakalı olarak hamileliğin son dönemlerinde serviks cismin neredeyse yarısı oluşur. Bölgede mukoza bal peteği şekline gelir ve tamamen mukus ile dolu olur. Doğum başladığı an mukus tıkacı doğal olarak atılır. Bu durum halk arasında nişan olarak tabir edilir.
Hamile Kadında Over Fonksiyonlar
Hamilelik döneminde ovulasyon ve yeni follikül gelişimi gerçekleşmez. Hamile kadında yalnızca bir gebelik corpus luteum'u olur. Rahimde artan vaskülarite ve hipemiye bağlı olarak sekresyonlar artar ve vajina mukozası mor bir renk alır. Vajinada doğumda yaşanacak kasılmalara karşı koruyacak bazı farklılıklar oluşur. Mukozada kalınlaşma, bağ dokusunda gevşeme gibi değişimler yaşanır.
Hamile Kadında Karın Duvarı Ve Cilt
Hamileliğin son aylarında çoğu gebede karın duvarı, göğüs cildi ve kalçada kızarıklık, hafif çürüme gibi bir durum oluşabilir. Cilt damarlarında kırmızı kabarıklar oluşabilir. Bu durum klinik bir önem teşkil etmez ve gebelikten sonra kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Göğüslerde hassasiyet yaşanır. Daha sonra göğüsler büyümeye başlar, meme uçları koyu bir renk alır ve eskisinden daha büyük olur.
Hamile Kadında Metabolik Değişimler
Hamilelikte anne adayının ve anne bedenindeki bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hamile kadının bedeninde ciddi anlamda metabolik değişimler yaşanabilir.
Hamile Kadında Kilo artışı
Hamile kadında yaşanan kilo artışının en önemli nedeni uterus ve içeriğidir. Vücutta hücresel olarak su, yağ ve protein depolanmaya başlar. Sağlıklı bir hamile kadında 9 aylı süreçte ortalama kilo artışı 9-12 kilo olarak kabul edilir. İlk üç aylık dönemde 1 kg, daha sonraki dönemlerde ise 5'er kilo alınması normal kabul edilir.