Kadın Anatomisi, Kadın üreme organları dışta yer alanlar ve içte yer alanlar olmak üzere ikiye ayrılır. İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların anında üstünde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği aracılığıyla ortaya konulan kemik çatının içerisinde savunma altına alınmışlardır. Kadın tabiatı hamile kalmaya, rahim içerisinde gelişmekte meydana gelen bebeği büyütmeye ve nihayet olgunlaşmış bebeği dünyaya getirmeye göre tertip etmiştir. Bu vazifeleri yerine getirmek emeline yönelik olarak bayanın kemik çatısı erkeğin kemik çatısına göre belirgin değişiklikler gösterir: bayanın kemik çatı açıklığı yuvarlaktır. Bayanın leğen kemiklerinin yapısı bebeğin başının doğum anında leğen kemikleri aracılığıyla ortaya konulan doğum kanalına girmesine yönelik yapılanmasından kaynaklanmaktadır. Bayanın kemik yapısının üstünde yer alan kaslar ve bağlar bebeğin doğum kanalı içinden geçip dış dünyaya çıkma sürecinde ona olası meydana gelen en kapsamlı alanı sağlamak emeline yönelik olarak gevşemeye elverişli olarak yapılandırılmıştır. Erkeklerin leğen kemikleri fazladan yük taşımaya elverişli olacak biçimde biçimlendirildiğinden kaslar ve bağlar çok büyük gevşeme göstermezler. Kadınlarda bel ağrısının erkeklere göre daha sık görülmesinin en mümkün sebebi budur.
Dış Genital Organlar, Kadın dış genital organları vücudu kaplayan cilt tabakasının devamı niteliğinde ve kadın iç genital organlarına giriş kapısını, bebeğin doğacağı doğum kanalının çıkış kapısını oluştururlar. Dış genital organlara topluca vulva adı verilir. Vulva, kadın dış genital bölgelerine karşıdan bakıldığında üstte "çatıyı" yaratan leğen kemiklerinin birbiriyle orta üstelik birleştiği bölgenin meydana getirdiği kabarıklık meydana gelen pubis tepesi, altta anüs ve yanlarda büyük dudaklar adı verilen yapılarca sınırlanan bölgedir. Pubis tepesi cilt ve altında yağ dokusu içerir, üzeri genital kıllarla kaplıdır. Pubis tepesinin anında altında klitoris yer alır. Dış genital uzuvların bir tabaka altında bayanın doğum yapmasında, idrar ve dışkı çıkışı benzeri işlevleri istemli olarak yürütmesinde mühim yeri meydana gelen kaslar yer alır. Bu kaslara topluca pelvis zemini kasları adı verilir.
Dış dudaklar, Dölyolu (Vajina) girişini sağlı sollu örten cilt kıvrımlarının dışta yer alanlarıdır. Dış dudaklar önünde genital kıllarının olduğu pubis tepesinde, geride ise anüsün anında üstünde birleşirler. Üzerleri genital kıllarla kaplıdır ve cilt altında yağ dokusu içerirler.
İç dudaklar, Sağda ve solda dış dudakların iç yüzlerinde yer alan, klitorisin üst bölümünden vajina girişinin altına uzanan kıvrımlı yapılardır. İdrar deliği ve vajina girişinin çevresini sararlar. İç dudaklar normal koşullarda bacaklar kapalıyken görünmezken birtakım kadınlarda dış dudaklardan daha kapsamlı olduklarından dışarı taşabilir. Kılla kaplı değildirler ve cilt altı yağ dokusu içermezler.
Vajina girişi, İç dudakların devamında yer alan ve kızlık zarına giden 1-2 santimetrelik bir bölümdür. Kızlık zarı yırtıldıktan sonra vajinayla birleşir.
Kızlık zarı, bu yapı, ince oluşmasına karşın oldukça esnektir ve ortasında bir veya daha çok sayıda delik içerir. Her kadında çeşitli yapıya sahip meydana gelmesine karşın, çoğunlukla ilk ilişki anında hafif bir kanamayla yırtılır ve böylelikle vajina girişiyle vajinanın birleşmesini olanağı sağlar.
Kızlık zarının kadın genital organlarını enfeksiyondan savunduğu söylense de ortasında tane kanamasının akmasını sağlayacak deliği veya delikleri meydana gelen bu yapının bakterilerin geçişini nasıl engellediği açıklanamıyor.
Klitoris, Erkekteki penis başının kadındaki karşılığıdır. Klitoris anında pubis tepesi altında yer alan bir yapıdır ve üstte ve yanlarda iç dudaklarla çevrilidir. Klitorisin anında alt kısmında idrar deliği, idrar deliğinin altında ise vajina girişi yer alır. Klitoris cinsel ilişki anında aynen erkeğin penisi benzeri sertleşme niteliğine sahiptir. Kan damarlarından oldukça zengin bu yapı kadın orgazmında mühim görevler üstlenir.
İdrar Deliği, Klitorisin direk altında, iç dudakların önde birleştiği yerde yer alan ve idrarın dışarı boşaltılmasını sağlayan idrar deliği aşağıda anlatılacak meydana gelen üretra isimli yapının son bölümünü oluşturur.
Makat (Anüs), Makat kalın bağırsağın son bölümüdür ve depolanan dışkının dışa atılmasını olanağı sağlar. Bu yapının vajinaya ne civarı yakın olduğuna dikkat edin. Bu anatomik yakınlık sebebiyle kalın bağırsaktan dışkılama anında gelen bakteriler vajinayla yakın temasta olurlar ve enfeksiyon tehlikesi oluştururlar.