Kanama, nasıl ve ne biçimde olduğuna bakılmaksızın kanın damar dışına çıkmasına veriler addır. Tıp dilinde ise adı hemorojidir. Kanama, damar yapı bütünlüğünün bozulması üzerine darbe veya aşınması sonucu kanın damar dışına çıkması olayıdır. Kan damar dışını bu sebeplere bağlı olarak kontrol dışında damar dışına çıktığından vücuttan değil de vücudun içine bir boşluğa boşalıyor ise bu kanma olayına
iç kanama dedir. Akciğer ve burundan kan gelmesi hiçbir şekilde iç kanama sayılmaz çünkü iç kanamalar dışarıdan bakılarak gözle görülemez. Ama burundan akan kanı ve öksürmeyle akciğerlerimizden gelen kanı gördüğümüz için bu iki kanama iç kanama sayılmaz. Kanama eğer kanın damardan çıkması sonucu vücudun dışına boşalıyor ise bu olaya da
dış kanama denir. Ama bu terim genellikle çok kullanılmaz. Sadece vücut dışında çok büyük kanamalar olduğunda dış kanama olarak adlandırılır.
Kanamalar çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra her yaradan çok az bir miktarda olsa kan gelmektedir. Kırık, burkulma ve çıkıklarda da kanama görülmesi muhtemeldir. Yüksek yerlere çıkma yani basıncın aşırı olduğu yerlerde kanamalar meydana gelir bunun sebebi damarların aşırı basınca dayanmayıp patlamasıdır. Bazı yüksek yerlerden düşmek kesici bir aletle vücudumuzun herhangi bir yerinin kesilmesi ya da delici bir aletin vücudumuza batması kanamalara sebep olabilir. Bazı hastalıklarda kanamaya sebep olabilir. Bunun yanı sıra kanamaların bazı çeşitleri bulunmaktadır
Kanama Çeşitleri
1. Arteriyer Kanamalar
Vücutta dolaşan pis kanın akciğerlerden geçip temizlendikten sonra tekrar kalbe geri döndüğünde kalbin kanı pompalaması sırasında kalpte olan rahatsızlıktan dolayı kalbin kanı belirli aralıklarla fışkırtmasıdır. Bu olayda fışkıran kan, daha açık renklidir.
2. Venöz Kanama
Venöz kanama iç kanama veya dış kanıma olmasına bakılmaksızın kanın hiç durmadan sürekli ve yavaş akıntı şeklinde damardan çıkmasıdır. Akan kan arteriyer kanamaya göre daha koyu renkte olduğu görülmektedir.
3. Kapiller Kanamalar
Bu kanama basit bir kanama şeklidir. Kan sızıntı şeklinde damardan akar ama 7 ile 8 saniye arası pıhtılaşma görülür.
4. Parankimatöz Kanamlar
Parankimatöz kanama şekli vücudumuzda bulunan organlardan kan çıkması olayıdır. Parankimatöz kanama şeklini tespit etmek mümkün değildir çünkü aynı anda kanamakta olan organın her yerinden çıkabilir.
Bazı özel kanama çeşitleri de bulunmaktadır, bunlar;
1. Hemeptizi
Akciğerde bir sebebe bağlı oluşan kanama sonucu bu kanun öksürme veya hapşırma yoluyla köpüklü olarak vücut dışına çıkmasıdır.
2. Hematemez
Midede yemek borusunda veya yutakta meydana gelen kanamanın kusma ile çıkarılmasıdır.
3. Rektoroji
Rektumdan taze yeni kan gelme olayına rektoraji denir.
4. Epistaksis
Herhangi darbe veya basınca bağlı olarak burunda olan kanama şeklidir.
5. Hematokezya
Anüs veya başka bir olaya bağlı olarak dışkıdan kan gelmesi olayıdır.